Söndag, Mars 02, 2025 |
 
 
 

Det bidde ingen värme, det bidde en tummetott!

Vi har ju tidigare nämnt de bidrag som kan sökas av ideella föreningar genom Trängslets regleringsfond, besparingsskogen, och allmänna arvsfonden, och inte minst EU projekt genom Leader södra fjällen och jordbruksverket.

Älvdalens kommun är så nära den socialistiska utopin man kan komma i Sverige. I princip all verksamhet föregår i form av mer eller mindre ideella föreningar. Från fibernät till träbroar, från socialistiska partier till flygplatser.

Tusentals föreningar som stammar från en svunnen tid när befolkningen var mångdubbel mot dagens demografiska upp och ner på vända pyramid.

Det kommer sig antagligen av att man har en ordning där skogen ägs centralt av en ekonomisk förening (besparingsskog) som skall fördela överskottet till bygden, och då i form av bidrag till just ideella föreningar. Hur detta överskott skall fördelas bestäms av, ja just det, politikerna i kommunen.

Ytterligare har man när man byggde vattenkraftverket i Trängslet, en statlig fond som skall kompensera för de arealer som försvann när dammen byggdes. Även här styr kommunens politiker hur bidragen skall fördelas.

Så har vi allmänna arvsfonden som genom Boverket, ger bidrag till ideella föreningar under förutsättning att kommunen går in med typ 20%. På så vis kan man växla upp bidragen från besparingen eller regleringsfonden med en faktor fem.

Det är 50 talet miljoner som cirkulerar varje år i den ideella ekonomin. Faktum är att en gammal socialdemokratisk rikspolitiker, Leo Persson, har specialiserat sig på området. Han har ett företag, projektservice, som hjälper föreningar att söka bidrag mot ett arvode på 20%.

Att starta en förening är även ett snyggt sätt att plocka ut kommunala tillgångar. Kommunen fick enorma markområden när regementet lades ned. När tillgångarna sedan skänks till en ideell förening så låter det ju lovvärt eller hur.

En ideell förening måste ha en styrelse på minst 3 personer. Något krav på medlemsantal i övrigt är det inte. Styrelsen kan sedan avyttra föreningen tillgångar om den blir enig om det. Om det inte är några andra medlemmar, så kommer man mest troligt att bli beviljad ansvarsfrihet på årsstämman.

Nu till Östomsjöns Bystuga som är en samlingslokal på 340 m2 som uppfördes av de som bodde i Östomsjön på typ 60 talet. Där har olika lokala föreningar kunnat samlas. Bystugan används även som festlokal vid bröllop och andra begivenheter.

Östomsjöns bystuga ägs och drivs i form av en ideell förening.

Med tiden blir det allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Man hyr ut till olika företag som behöver logi för sina arbetare, och pengarna räcker precis till uppvärmning och underhåll.

Styrelsen bestämmer sig för att söka bidrag för att installera vattenburen värme, borra och installera en bergvärmepump. Man lägger många ideella timmar för att mäta upp fastigheten, göra ritningar och begära in offerter. Man skickar även in en ansökan om bidrag till allmänna arvsfonden, med kommunen som medfinansiär.

Offert från leverantör som valts ut av styrelsen finner ni här.

Det vill sig inte bättre än att kommunen inte beviljar bidrag för sökta åtgärd 2012 med en skriftlig offert från YIT. Man tar inte ens upp ansökan på dagordningen, se protokoll här.

Året efter skickas en ansökan in till kommunen för medfinansiering. Denna gång är det den lokala rörmokaren som valts ut som leverantör, men utan skriftlig offert.

Bidrag beviljas med 570 000 kronor. Se protokoll här.

Vad som är specifikt för bergvärme är att värmen tas från borrade hål i marken. Beroende på fastighetens storlek räknar man ut hur djupt, eller hur många hål man måste borra. Sedan för man ner en kollektorslag i hålen där en vätska cirkulerar som tar upp värmen som bergvärmepumpen gör om till varmvatten som går ut i elementen inne i byggnaden.

Inkluderat i offerten från YIT var 2 stycken borrade brunnar på 200 meter vardera. Det var vad man hade räknat på skulle behövas för att värma en byggnad som Bystugan på 340 kvadratmeter. För hela installationen med vattenburen värme bergvärmepump borrning och kollektorslangar ville YIT ha 393750 kronor.

Resultatet blev när kommunen beviljat 570000 kronor till den lokala rörmokaren var helt enligt offerten som inte finns. I bystugan installerades element, och värmepump. Dock borrades det bara ett hål 30 meter djupt, utan kollektorslang. Systemet har aldrig levererat någon värme utöver den el patron som är inbyggd i värmepumpen som backup.

Nu är Östomsjöns bystugeförening konkursmässigt. Man söker febrilt nya bidrag för att rädda driften.

Sensmoralen är…. Nej det finns varken sans eller moral. Ett system med gratispengar och funktionell dumhet skapar en befolkning med inlärd hjälplöshet som tycker synd om sig själva, som främsta egenskap.

Och ni som bor i Stockholm som bidrar med 31000 per år för invånarna i Älvdalens kommun. Se till att fylla i rätt formulär, så att ert individuella pensionssparande fördelas till dina efterlevande när du dör, i stället för att bröstföda en hantverkare i Älvdalen.

Jaså är det ingen som upplyst dig om att man måste fylla i en blankett på papper och skicka in med frimärke på, till rätt adress, för att inte pensionssparandet skall gå förlorat. Vad konstigt då.

Låt dig inte luras av de regler som gäller för IPS idag. Det var andra regler på den tiden när alla fick skatteavdrag för IPS.

Go back »
 
Alternativkostnad

Hur skulle det varit om det fanns riktiga journalister som gräver rapporterar och ställer de obekväma frågorna. Om kommunen var en gemensam angelägenhet för kommuninvånarna istället för ett specialintresse för ett fåtal. Nu blir kommunen endast en solidarisk skuld som måste betalas av kommande generationer. Det är ju tveksamt om någon har råd att bo kvar.

JensNylander
Kontaktcenter

Telefon 0251-313 00 E-post kommun@alvdalen.se Besöksadress Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen Postadress Box 100, 796 22 Älvdalen Övrigt Vi har öppet vardagar klockan 08.00–16.00.

Älvdalens kommun
Get in touch

Email: bananarepublicsweden@yahoo.com